Actuele informatie

Coronaposter 1 september

Nederlandse aanpak en maatregelen tegen het coronavirus

De Nederlandse corona-aanpak is erop gericht het virus maximaal te controleren, de zorg niet te overbelasten en kwetsbare mensen in de samenleving te beschermen. Het gaat niet goed met de ontwikkelingen rondom het coronavirus in ons land. Als we niet oppassen zijn we binnen een paar weken terug naar af. Alleen als we allemaal de basisregels naleven kunnen we corona onder controle krijgen.

Grip op het virus

Het is cruciaal dat we 1,5 meter afstand tot anderen houden en ons aan de basisregels blijven houden. Vooral thuis of en bij privéaangelegenheden. Het aantal bezoekers thuis dat we thuis ontvangen is teruggebracht tot 6 personen, exclusief kinderen. Zorg ervoor dat uw bezoekers altijd 1,5 meter afstand kunnen houden tot mensen die niet tot hun eigen huishouden behoren, en zorg ervoor dat iedereen zich aan de hygiënemaatregelen kan houden. En natuurlijk blijven mensen bij klachten thuis, en laten zij zich testen op het coronavirus en blijven thuis totdat het testresultaat binnen is. Daarmee kan het allergrootste deel van de besmettingen worden voorkomen. Bij een positieve testuitslag volgt bron- en contactonderzoek. Zo versterken we het zicht op de verspreiding van het virus. Zo kunnen we snel en gericht bijsturen en de verspreiding van het virus tegengaan, daar waar het virus oplaait.

Alleen door afstand houden krijgen we ruimte

Door het volhouden van de 1,5 meter afstand en de basisregels blijft het mogelijk om te sporten, uit eten te gaan en kunnen er zelfs weer evenementen plaatsvinden. De regels die nu gelden zijn breed toepasbaar. Het onderscheid is vooral tussen activiteiten ‘binnen’ en ‘buiten’. Dat geeft duidelijkheid voor iedereen. Het geeft lucht aan ondernemers en het maakt ook de handhaving door sectoren en handhavers makkelijker. De sectoren werken in veel gevallen zelf uit hoe zij kunnen voldoen aan de algemene regels.

Overheid werkt samen met organisaties en bedrijven

Voor iedereen gelden de basisregels, zoals 'werk zoveel mogelijk thuis', 'vermijd drukte' en 'houd 1,5 meter afstand'. Ook in bijvoorbeeld winkelstraten, parken en recreatiegebieden. Om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan deze regels kan houden, werkt de overheid samen met veel bedrijven en organisaties. Zoals werkgevers en vakbonden, brancheorganisaties en de NS.
Elke organisatie is anders. Er zijn bijvoorbeeld kleine winkels of restaurants waar minder mensen naar binnen kunnen met 1,5 meter afstand. Of bedrijven met kleine werkruimtes of smalle gangen. Daarom is het onmogelijk om met een paar besluiten of maatregelen vanuit de overheid voor elk bedrijf een oplossing te vinden en op alle vragen antwoorden te geven. Maatwerk is nodig, waarbij de overheid klaar staat om mee te denken en te helpen waar mogelijk.

Persconferentie 1 september

Tijdens de laatste persconferentie zijn een aantal punten toegelicht. Er is besloten om de discotheken en nachtclubs nog niet te openen. Daarnaast blijft het verbod op schreeuwen en zingen in groepsverband, ook wel het juichverbod bij demonstraties, sportwedstrijden en concerten, gelden.

Alle kinderen naar school en opvang

Bij gezinnen in quarantaine was in sommige gevallen de regel dat kinderen van 4 tot en met 12 wel naar de opvang en school mochten. Bijvoorbeeld bij gezinnen die terugkeren uit een gebied dat vanwege COVID-19 code oranje heeft gekregen. Vandaag is besloten dat kinderen van 0 tot 4 jaar ook naar de opvang, sport en school mogen. 

Veranderingen in verpleeghuizen

Personeel in verpleeghuizen wordt beter voorbereid op mogelijke besmettingen. Onder andere door het leren herkennen van symptomen, ervaring opdoen met isoleren en extra persoonlijke beschermingsmiddelen. Daarnaast wordt onderzocht of bewoners en medewerkers preventief kunnen worden getest, bij toename van besmetting in de directe omgeving. Bij een uitbraak in een verpleeghuis worden alle bewoners en medewerkers wekelijks getest.

Meer informatie is te vinden op de website van de Rijksoverheid. 
 

Uitleg over het coronavirus voor kinderen op corona.steffie.nl

Op corona.steffie.nl legt uitleghulp Steffie moeilijke informatie over het nieuwe coronavirus op een eenvoudige manier uit.
Steffie beantwoordt vragen als: Welke symptomen kun je verwachten als je het virus krijgt? Hoe zorg je ervoor dat je zelf en anderen niet ziek worden? Ook komen onderwerpen als het wassen van je handen op een juiste manier en het maken van een dagindeling aan bod.

Heeft u vragen over het coronavirus?

Actuele berichtgeving vindt u op www.rijksoverheid.nl/coronavirus. Daar zijn ook veel vragen en antwoorden te vinden. Op www.rivm.nl vindt u actuele informatie over het coronavirus. Bij vragen kunt u bellen naar het landelijke telefoonnummer: 0800 – 1351. Kijk voor informatie van de GGD op www.ggdnog.nl (GGD regio Noord- en Oost Gelderland).

juli