Monumenten

Het behoud van monumenten is landelijk geregeld in de Erfgoedwet. Gemeentelijke monumenten zijn aangewezen door de gemeente en dat is geregeld in de Erfgoedverordening Berkelland. Wilt u een gemeentelijk monument of rijksmonument verbouwen of veranderen? Neem dan vroegtijdig contact met ons op via 0545 - 250 250. Samen met u bekijkt onze erfgoedadviseur wat de mogelijkheden zijn om uw wensen te realiseren én de waarde van het monument niet verminderd. Neem ook gerust contact met ons op als u overweegt een monument aan te kopen en u benieuwd bent naar de mogelijkheden.

Uitvoering
Over de omgang met monumenten hebben we in 2020 een nieuw uitvoeringskader gemaakt. Het is een handig hulpmiddel om vooraf te weten waar de gemeente naar kijkt bij aanvragen voor vergunning of subsidie. Dit kader is te vinden op deze link: Uitvoeringkader Monumenten als een uniform beoordelings- en uitvoeringskader voor de omgang met beschermde monumenten.
 

Aanwijzen van monumenten
Het aanwijzen van nieuwe monumenten gebeurt nog af en toe. Deze procedure gaat ook in samenspraak met de eigenaar. Informatie daarover kunt u ook bij ons krijgen.