Identiteitskaart

U kunt uw identiteitskaart bij ons aanvragen. Hiervoor kunt u een afspraak maken. Een identiteitskaart is 10 jaar geldig als u bij de aanvraag 18 jaar of ouder bent, of 5 jaar als u bij de aanvraag jonger bent dan 18 jaar.

2021:

Kosten ouder dan 18 jaar (10 jaar geldig)

 • Nederlands paspoort € 74,75 (spoed € 125,65)
 • Nederlandse identiteitskaart € 64,00 (spoed € 114,90)

Kosten jonger dan 18 jaar (5 jaar geldig)

 • Nederlands paspoort € 56,55 (spoed € 107,45)
 • Nederlandse identiteitskaart € 32,90 (spoed € 83,80)

Aanvragen

Iedereen moet persoonlijk aanwezig zijn bij het aanvragen en het ophalen van de identiteitskaart, dus ook (jonge) kinderen. Na 5 werkdagen kunt u uw nieuwe identiteitskaart ophalen.

Meenemen

 • Alle reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die u heeft, ook als deze verlopen zijn.
 • Indien jonger dan 12 jaar: ingevuld formulier toestemming reisdocument minderjarige en legitimatiebewijs van beide ouders (of van degene die het gezag heeft over het kind). Als de ouders meekomen naar de gemeente, kunnen ze het formulier ter plekke invullen.
 • 1 pasfoto. De vakfotograaf kent de vereisten voor een pasfoto.
 • Geld: u betaalt de identiteitskaart bij de aanvraag met pin of contant.

Kinderen

 • Kinderen moeten een eigen reisdocument hebben (paspoort of Nederlandse identiteitskaart).
 • Wilt u een identiteitskaart aanvragen voor uw minderjarige kind? Dat kan al vanaf de geboorte. Kinderen van elke leeftijd mogen een eigen identiteitskaart hebben.
 • Iedereen die medische zorg ontvangt, moet zich kunnen identificeren met een geldig identiteitsbewijs. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor kinderen. De identificatieplicht geldt in de gehele zorgsector.
 • Heeft u als ouder een andere achternaam dan uw kind(eren), of reist u als docent met studenten die jonger zijn dan 18 jaar? Dan kunt u problemen krijgen bij de persoonscontrole op een luchthaven als u alleen met de kind(eren) reist. Sommige landen eisen een verklaring (Engels talig) waaruit blijkt dat de meereizende volwassene ook daadwerkelijk de ouder of gezaghouder is.

Spoedaanvraag

Heeft u uw nieuwe identiteitskaart sneller nodig? Maak dan gebruik van de spoedprocedure. Vraag de identiteitskaart vóór 14.00 uur aan, dan kunt u het de eerstvolgende werkdag vanaf 10.00 uur afhalen. Hiervoor moet u wel meer betalen.

Identiteitskaart kwijt of gestolen

Is uw Nederlandse identiteitskaart kwijt of vermist? U hoeft vanaf 30 mei 2016 niet meer eerst aangifte te doen bij de politie. Meld het verlies zo snel mogelijk bij ons. U kunt dan ook direct een nieuw document aanvragen.
Is er een vermoeden van misbruik? Dan wordt de politie ingeschakeld! Misbruik wordt streng aangepakt!

Meer informatie

Extra functie identiteitskaart

Let op! Uw nieuwe identiteitskaart heeft een extra functie. U kunt ermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Na het ophalen van uw identiteitskaart bij de gemeentebalie, ontvangt u daarom binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u die inlogfunctie activeren. Kijk voor meer informatie op www.digid.nl.

Afspraak maken