Paspoort

U kunt uw paspoort aanvragen bij de gemeente waarin u woont. Hiervoor kunt u een afspraak maken. Een paspoort is 10 jaar geldig als u bij de aanvraag 18 jaar of ouder bent, of 5 jaar als u bij de aanvraag jonger bent dan 18 jaar.

2021:

Kosten ouder dan 18 jaar (10 jaar geldig)

  • Nederlands paspoort € 74,75 (spoed € 125,65)
  • Nederlandse identiteitskaart € 64,00 (spoed € 114,90)

Kosten jonger dan 18 jaar (5 jaar geldig)

  • Nederlands paspoort € 56,55 (spoed € 107,45)
  • Nederlandse identiteitskaart € 32,90 (spoed € 83,80)

Aanvragen

Iedereen moet persoonlijk aanwezig zijn bij het aanvragen en het ophalen van het paspoort, dus ook (jonge) kinderen. Na 5 werkdagen kunt u uw nieuwe paspoort ophalen.

Meenemen

  • Alle reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die u heeft, ook als deze verlopen zijn.
  • 1 pasfoto. De vakfotograaf kent de vereisten voor een pasfoto.
  • Indien jonger dan 18 jaar: ingevuld toestemmingsformulier reisdocument minderjarige én legitimatiebewijs van beide ouders (of van degene die het gezag heeft over het kind). Als de ouders meekomen naar de gemeente, kunnen ze het formulier terplekke invullen. Woont een van de ouders / gezaghouders in een andere gemeente? Dan kan die gemeente een gelegaliseerde toestemmingsbrief opstellen. De gezaghouder in kwestie hoeft dan niet langs te komen, maar hoeft slechts de brief te ondertekenen.
  • Geld: u betaalt het paspoort bij de aanvraag met pin of contant.

Kinderen

Kinderen moeten een eigen reisdocument hebben (paspoort of Nederlandse identiteitskaart). De bijschrijving van uw kinderen in uw eigen paspoort is niet meer geldig.
Wilt u een paspoort aanvragen voor uw minderjarige kind? Dat kan al vanaf de geboorte. Kinderen van elke leeftijd mogen een eigen paspoort hebben.

Heeft u als ouder een andere achternaam dan uw kind(eren), of reist u als docent met studenten die jonger zijn dan 18 jaar? Dan kunt u problemen krijgen bij de persoonscontrole op een luchthaven als u alleen met de kind(eren) reist. Sommige landen eisen een verklaring (Engels talig) waaruit blijkt dat de meereizende volwassene ook daadwerkelijk de ouder of gezaghouder is.

Spoedaanvraag

Heeft u uw nieuwe paspoort sneller nodig? Maak dan gebruik van de spoedprocedure. Vraag het paspoort vóór 14.00 uur aan, dan kunt u het de eerstvolgende werkdag vanaf 10.00 uur afhalen. Hiervoor moet u wel meer betalen.

Paspoort kwijt of gestolen

Is uw Nederlandse paspoort kwijt of vermist? U hoeft vanaf 30 mei 2016 niet meer eerst aangifte te doen bij de politie. Meld het verlies zo snel mogelijk bij ons. U kunt daar ook direct een nieuw document aanvragen.
Is er een vermoeden van misbruik? Dan wordt de politie ingeschakeld!
Misbruik wordt streng aangepakt!

Meer informatie

Afspraak maken