Begeleiderspas

2toDrive

Jij hebt mogelijkheid om eerder je rijbewijs te halen! Door 2toDrive kun je nu al eerder beginnen met rijlessen, namelijk vanaf 16,5 jaar. Vanaf de dag dat jij 17 bent geworden kan je rijexamen doen. Ben je geslaagd? Dan mag je tot je 18de verjaardag alleen de weg op onder begeleiding van de door jouzelf gekozen coach(es). Je hoeft dus niet meer tot je 18de te wachten voordat je eindelijk met rijlessen mag beginnen.

Hoe werkt het?

  • Ben jij 16 jaar? Dan mag je starten met het halen van je theorie-examen.
  • Vanaf 16,5 jaar mag je gaan rijlessen.
  • Als je 17 jaar bent geworden mag je rijexamen doen.
  • Heb je je rijbewijs gehaald? Dan kun je tot je 18de in de auto rijden samen met je coach.
  • Vanaf je 18e mag je zelfstandig de weg op.

Alleen jongeren die op of na de startdatum 17 jaar worden, mogen het praktijkexamen afleggen bij het CBR. Ben jij al 17 op het moment dat 2toDrive start? Dan mag je wel beginnen met lessen volgen maar vanaf je 18de mag je het praktijkexamen afleggen.

Wat is 2toDrive?

2toDrive is een experiment waarbij je onder begeleiding van een coach rijervaring opdoet. Jongeren en beginnende bestuurders zijn door minder rijervaring vaker betrokken bij ongelukken dan ervaren bestuurders. 2toDrive zorgt ervoor dat je gedurende een langere periode onder relatief veilige omstandigheden rijervaring kunt opdoen.

Waarom rijden onder begeleiding?

Uit onderzoek van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) blijkt dat bij 20% van alle ernstige ongevallen, jongeren betrokken zijn. Terwijl de groep beginnende bestuurders maar een klein deel uitmaakt van alle weggebruikers. De SWOV heeft berekend dat wanneer 2toDrive in Nederland wordt ingevoerd dat dit kan leiden tot 16 verkeersdoden minder op jaarbasis. Bovendien heeft het in Duitsland geleid tot minder boetes en ongevallen onder jongeren.

Kosten

Kijk voor de kosten op de website van 2todrive.

Aanmelding 2toDrive

Via 2todrive kunnen jonge bestuurders die meedoen aan het experiment 2toDrive en de coaches die hen gaan begeleiden zich online aanmelden. De coaches maken gebruik van de dienst Aanmelden coach om zich aan te melden. Via de dienst Aanvragen begeleiderspas kunnen jonge bestuurders een begeleiderspas aanvragen.

Uitzonderingen; niet via internet mogelijk

Deze online diensten zijn niet te gebruiken als bij één (of meer) van de betrokkenen het volgende het geval is:

  • De jonge bestuurder neemt deel aan een BeroepsBegeleidende Leerweg (BBL) voor beroepschauffeur.
  • Een coach heeft een WRM-pas (Wet Rijonderricht Motorrijtuigen).
  • Een coach heeft een buitenlands rijbewijs.De coach/jonge bestuurder heeft geen DigiD inlogcode. (Deze is via www.digid.nl gratis aan te vragen.)
  • De coach/jonge bestuurder heeft geen Burgerservicenummer (BSN). (Dit is te vinden op bijvoorbeeld paspoort, rijbewijs, identiteitskaart.)
  • De jonge bestuurder kan geen gebruik maken van iDEAL.

In deze gevallen moeten de aanvraag van de begeleiderspas en de aanmelding van de coaches via een aanvraagformulier geregeld worden. Om de aanvraag online te kunnen indienen, is het van belang dat alle personen die een rol spelen bij de begeleiderspas, de jonge bestuurders en alle coaches, dit ook online kunnen doen. Zo niet, dan moet het aanvraagformulier gebruikt worden voor het gehele aanvraagproces.

Eerst coaches registreren, dan begeleiderspas aanvragen

Let op! De begeleiderspas kan pas worden aangevraagd nadat alle coaches die op de begeleiderspas vermeld moeten worden, zijn geregistreerd. Er moet minimaal één coach op de pas vermeld worden, het mogen er maximaal vijf zijn. Na de aanmelding via de online dienst Aanmelden coach duurt het maximaal vijf werkdagen voordat de registratie van de coaches (mits deze aan de voorwaarden voldoen) rond is. De registratie is afgerond als de coaches een e-mail van de RDW hebben ontvangen waarin staat dat ze geregistreerd zijn als coach.

Wijzigingen op de begeleiderspas

Als na ontvangst van de begeleiderspas een coach op de begeleiderspas moet worden toegevoegd, dan meldt de nieuwe coach zich online aan, waarna – na definitieve registratie – de jonge bestuurder een nieuwe begeleiderspas aanvraagt. Als een coach van de begeleiderspas verwijderd moet worden of als de pas vervangen moet worden omdat deze kwijt is, dan hoeft alleen de jonge bestuurder een aanvraag in te dienen.