Afval scheiden levert op

Materialen als papier, glas, plastic en batterijen kunnen voor een groot deel hergebruikt worden. Dat bespaart nieuwe grondstoffen, energie en geld.

Om van afval weer grondstoffen te kunnen maken, moet het zo zuiver mogelijk worden ingezameld. Het goed scheiden van het huishoudelijk afval aan de bron (bij u thuis) is daarom belangrijk.
Hoe schoner ingeleverd, hoe minder geld en tijd het kost om te sorteren en opnieuw in te zetten als grondstof voor nieuwe producten.

Voorbeelden zijn:

  • Glas kan worden omgesmolten en kan vrijwel oneindig hergebruikt worden.
  • Spaarlampen en batterijen mogen niet bij het restafval en moeten bij het klein chemisch afval. Dit is niet alleen omdat chemisch afval bij verbranding soms gevaarlijk kan zijn, maar ook omdat deze spullen vaak hergebruikt kunnen worden. Zo wordt zink uit oude batterijen vaak weer gebruikt om zinken dakgoten te maken.
  • Door papier te recyclen zijn er minder bomen nodig voor nieuw papier. 1000 kilo oud papier staat namelijk gelijk aan zo’n 15 bomen. Papier kan vrij goed gerecycled worden, alleen moet het daarvoor wel schoon zijn.

Kijk op de afvalpagina van onze website waar u terecht kunt met uw diverse soorten ‘afval’ en bekijk de tips hoe u afval kunt scheiden.