Maak haast met aanvragen subsidie LEADER Achterhoek

LEADER Achterhoek heeft subsidie beschikbaar om lokale initiatieven en goede ideeën waardoor de leefbaarheid op het platteland verbetert financieel te ondersteunen. De periode waarin u LEADER subsidie kunt aanvragen, loopt af. Op 31 december 2022 moeten alle projecten afgerond en gedeclareerd zijn. Maak daarom haast met het idee voor uw project en neem bij voorkeur dit jaar nog contact op.

Heeft u een idee of concreet plan voor een project en denkt u erover om LEADER subsidie aan te vragen? Of wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan op korte termijn contact op met coördinator Jolanda Kemna of met Maurits Steverink, coördinator foodprojecten. Hun contactgegevens vindt u onderaan in dit bericht.

Over LEADER Achterhoek

LEADER is voor iedereen. Inwoners, verenigingen, buurtbesturen, bedrijven en maatschappelijke organisaties uit de 7 deelnemende gemeenten kunnen zowel individueel als in groepsverband een subsidieaanvraag indienen. Om in aanmerking te komen voor subsidie, moeten de projecten worden uitgevoerd in (of ten goede komen aan) 1 van de volgende 7 gemeenten: Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk.

Grensoverschrijdende projecten

LEADER is een Europese regeling. Naast de Achterhoek bestaan er nog 20 andere LEADER-gebieden in Nederland en vele in de Europese Unie. Het is ook mogelijk om grensoverschrijdende projecten te starten, waarbij samengewerkt wordt met een LEADER gebied over de grens.

Subsidie

De LEADER-bijdrage is een percentage van de eenmalige investeringskosten voor het project. De gemeenten en/of het Waterschap stellen, naast de Europese LEADER-bijdrage, cofinanciering beschikbaar. Samen is deze bijdrage maximaal 50% van de totale projectkosten. Daarnaast moet u als initiatiefnemer 50% zelf financiering zoeken, bijvoorbeeld vanuit fondsen, sponsoring, lening of eigen middelen. De overheidsbijdrage is minimaal €30.000 en maximaal €120.000 per project. Na de opstartfase moet het project zichzelf in stand kunnen houden.

Periode LEADER

De huidige LEADER periode loopt van 2016 tot en met 2022. Het traject begint met een gesprek met een van de coördinatoren. Hierna kunt u uw project pitchen voor de Lokale Actie Groep. Dit zijn inwoners van de deelnemende gemeenten. Als zij uw project positief beoordelen kunt u subsidie aanvragen. De doorlooptijd van deze subsidieregeling neemt een langere periode in beslag. Het duurt meerdere maanden voordat uw project gepitcht, goedgekeurd en beschikt is. De subsidieregeling staat het hele jaar door open. De criteria waaraan de aanvraag moet voldoen vindt u op de website.

Meer weten?

Kijk op www.leaderachterhoek.nl of neem contact op met Jolanda Kemna (06-1344 3166 of jolandakemna@leaderachterhoek.nl) of met Maurits Steverink (06-5198 6693 of maurits@truefood.nl).