Onkruidbestrijding

Onkruid is voor velen een doorn in het oog en zeker in de openbare ruimte. Berkelland maakt dit seizoen een start met een nieuwe manier van onkruidbestrijding. Voorheen deden we dit chemisch maar vanaf nu doen we dit op een natuurlijker manier. Het besluit om deze weg in te gaan hangt samen met het verbod op chemische middelen dat per 31 maart dit jaar is ingegaan. Nu gaan we het onkruid te lijf met de Weedsteam. Een combinatie van hete lucht, infrarode straling en stoom.

Werkwijze

In voorgaande jaren werd het onkruid met twee rondes chemisch bestreden. Het nadeel hiervan was dat er in de tussentijd weer nieuw onkruid kon ontstaan en we maar beperkt gebruik mochten maken van chemische middelen. In de nieuwe methode werken we met beeldkwaliteit. Dit houdt in dat onze aannemer een bepaald beeldniveau moet waarborgen. Hiervoor mag hij zelf bepalen hoe vaak hij het onkruid te lijf gaat. Voorwaarde is wel dat het niet chemisch gebeurt.

Bestrijden met Weedsteam en Handwave

Onze aannemer Hacron beschikt over de zogenaamde Weedsteam. Dit is een machine die een combinatie van hete lucht, infrarode straling en stoom toepast in één handeling om het onkruid te bestrijden. Daarnaast wordt er op moeilijk bereikbare plekken gebruik gemaakt van de Handwave. Dit is een mobiele machine die gebruik maakt van heet water om het onkruid te bestrijden. Het verwijderen van onkruid rondom obstakels zal handmatig gebeuren.