Nieuws

 • Informatiekaarten Coronavirus in Arabisch en Tingrinya

  15 mei 2020

  Er zijn 2 informatiekaarten beschikbaar over het coronavirus, in het Arabisch en in het Tingrinya.

 • Workshop Vluchtelingenkind

  13 november 2019

  Heeft u vluchtelingkinderen in uw klas of groep en vraagt u zich af hoe u hen
  zo goed mogelijk kunt opvangen? Of wilt u de andere kinderen voorbereiden op
  een nieuwkomer? In deze workshop krijgt u praktische handvatten, achtergrondinformatie en toelichting op bruikbare materialen.

 • Euregionaal voetbaltoernooi statushouders succes

  11 november 2019

  Het Euregionaal voetbaltoernooi voor statushouders op 24 oktober was een succes! Op sportpark ’t Haantje in Neede verzamelden zich teams uit Borken, Bocholt, Vreden, Varsseveld, Doetinchem en Berkelland. Borken kreeg als het winnende team de bokaal, uitgereikt door burgemeester Joost van Oostrum.

 • Tweede editie BFF groot succes

  11 november 2019

  Op zaterdag 12 oktober vond de tweede editie van het Berkelland Friends Festival plaats. Dit is een klein multicultureel festival. Het festival werd erg goed bezocht.

 • Spreekuur vluchtelingen tijdens zomervakantie

  18 juli 2019

  Tijdens de zomervakantie is er wèl spreekuur voor vluchtelingen en hun maatjes. Dit in tegenstelling tot een eerder bericht.

 • Fietslessen voor statushouders

  13 augustus 2019

  In de meivakantie organiseert de Sportfederatie Berkelland fietslessen voor statushouders. De deelnemers oefenen elke ochtend anderhalf uur en na 9 lessen krijgen zij een certificaat. Tijdens de lessen leren zij hoe je moet opstappen en afstappen, hoe je je fiets in balans houdt en hoe je kunt remmen. Ook leren ze de belangrijkste verkeersregels, zodat zij na de cursus veilig door het dorp kunnen fietsen. De lessen worden gegeven op het terrein van Sportwijzer op industrieterrein de Mors in Eibergen.

 • Opening Weggeefwinkel in Eibergen

  05 april 2019

  In het centrum van Eibergen opende burgemeester Van Oostrum op zaterdag 9 maart de Weggeefwinkel. Een plek waar je spullen kunt brengen en halen, maar vooral ook een plek waar je elkaar kunt ontmoeten. Het past goed in de Berkellandse aanpak om integratie te bevorderen.

 • Berkelland Friends Festival succes

  13 december 2018

  Het eerste Berkelland Friends Festival dat zaterdag 6 oktober plaatsvond was een groot succes! In en om het gemeentehuis in Borculo waren er, na de openingsquiz, muziekoptredens, dans, kindervoorstellingen, kunst, sport, Arabisch en Tigrinya-schrijven, Eritrees koffiezetten en haren vlechten, een demonstratie van de shisha-cultuur en Syrische hapjes.

 • 4 juli bijeenkomst cultuursensitief werken

  22 juni 2018

  Werk jij als professional met vluchtelingen? Werk je in de zorg en ondersteuning van statushouders, als bijvoorbeeld maatschappelijk werker, medewerker wijkteam/sociaal team, WMO-consulent, medewerker GGZ, huisarts, tandarts, verloskundige, kraamverzorger, jeugdarts, welzijnswerker of wijkverpleegkundige? Dan is de bijeenkomst ‘cultuursensitief werken’ iets voor jou! Nu in Berkelland!

 • Inloopspreekuur vluchtelingen

  18 juli 2019

  Inloopspreekuur vluchtelingen vanaf 16 mei bij MaxX in Neede. Na de Meivakantie wordt het inloopspreekuur voor vluchtelingen (statushouders) verplaatst van Eibergen naar Neede.

 • Werkbezoek B&W aan Kickstart Academy jonge vluchtelingen

  18 april 2018

  Burgemeester en wethouders brachten dinsdag 3 april een bezoek aan de Kickstart Academy in Eibergen. Vanaf 10 januari 2018 wordt hier dinsdags en woensdags een programma aangeboden aan statushouders tot 27 jaar.

 • Een lied van Kibrom

  08 mei 2018

  Bert Westhuis, ‘maatje’ voor vluchtelingen is via 'zijn' statushouders in contact gekomen met een Eritreër van 17 jaar, Kibrom. Hij is gevlucht toen hij 15 jaar was. Kibrom heef een lied, een 'gedicht' geschreven over zijn vluchtverhaal.

 • Plan van aanpak vluchtelingen 'Meedoen in Berkelland'

  21 februari 2018, pdf, 1MB
 • Start Taalcafé Borculo

  25 augustus 2017

  De vakantie is voorbij en daarom gaat het Taalcafé Borculo weer starten. Er is met ingang van september elke week een taalcafé op dinsdag- en donderdagmorgen en nu ook op donderdagavond. Het taalcafé is te vinden in ‘t Hof aan de Hoflaan 5.

 • Geslaagde avond over Eritrea

  19 mei 2017

  Maandagavond 15 mei was er in het gemeentehuis een informatieavond over Eritrea. Er was een flinke opkomst. Zo'n 65 bezoekers, waaronder een tiental Eritrese Berkellanders. Na een welkom door burgemeester Joost van Oostrum waren er presentaties over Eritrea en de ervaringen met Eritreeërs in Berkelland. De Eritrees/Eibergse tolk Musie Sium werd hiervoor geïnterviewd door Arjan van Faassen van de gemeente Berkelland.

 • Gezocht: naaimachines en naaispullen

  03 februari 2017

  Werkgroep Integratie Neede wil in februari starten met het aanbieden van een naaicursus voor statushouders. Deze cursus vindt plaats in het gebouw van de werkgroep integratie Neede. Voor deze cursus zijn zij op zoek naar naaimachines en materialen zoals stoffen en garen.

 • Taalmaatjes in Borculo

  10 februari 2017

  In Borculo is er elke dinsdag- en donderdagochtend een Taalcafé voor statushouders. Het Taalcafé zoekt taalmaatjes, die twee keer (of één keer) anderhalf uur per week willen helpen om statushouders te helpen het Nederlands nog beter onder de knie te krijgen.

 • Sluiting Leo Campus

  13 januari 2017

  Begin januari zijn de laatste meiden vertrokken uit de Leo Campus in Borculo. De jongens waren al eerder verhuisd. ISK De Steege in Eibergen heeft hierdoor ook de deuren moeten sluiten.

 • Workshop statushouders

  23 december 2016

  Op 19 en 20 december 2016 hebben vier groepen vluchtelingen met een verblijfsvergunning (statushouders) een workshop gevolgd, over de participatieverklaring die zij gaan ondertekenen. Burgemeester Joost van Oostrum wenste de nieuwkomers veel succes.

 • Subsidie Werkgroep Integratie Neede

  23 december 2016

  Het college heeft besloten om de werkgroep Integratie Neede (WIN) een subsidie te verlenen op grond van de regeling burgerinitiatieven. De werkgroep doet veel goed werk ter ondersteuning van de statushouders.

 • Start werkgroep Integratie Neede

  09 december 2016

  Maatjes voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning (statushouders) in Neede hebben zich verenigd in de Werkgroep Integratie Neede (WIN). Samen helpen zij statushouders bij een goede start in Neede.

 • Beeldverslag De succesvolle opvang van jonge vluchtelingen in LEO Campus Borculo

  07 oktober 2016, pdf, 5MB
 • Alonge bestuursovereenkomst Leo Campus Borculo

  26 juli 2016, pdf, 328kB
 • Leo Campus wordt POA

  28 april 2016

  Leo Campus Borculo gaat verder als Proces Opvanglocatie voor AMV-jongeren

 • ProWonen koopt bestaande woningen voor verhuur aan statushouders

  16 maart 2016

  Voorlopig geen tijdelijke woningen voor vluchtelingen in Berkelland

 • Werkbezoek raad aan Leo Campus

  04 maart 2016

  Een delegatie van de gemeenteraad heeft woensdagavond 3 maart 2016 een werkbezoek gebracht aan de Leo Campus in Borculo.