Slopen en/of Asbest verwijderen

Wilt u asbest in of rondom uw woning (laten) verwijderen of slopen? Dan moet u bijna altijd een sloopmelding asbest indienen. Met deze melding geeft u aan dat u op een bepaalde datum sloopwerkzaamheden gaat uitvoeren, waarbij asbesthoudende materialen worden gesloopt, verwijderd en afgevoerd.

Voor algemene informatie over asbest klik op het onderstaande plaatje.

Infomil

Wanneer sloopmelding indienen

U moet een sloopmelding asbest indienen:

• Als u tussen de 1m2 en maximaal 35m2 asbesthoudend materiaal uit uw woning of bijgebouw gaat slopen of verwijderen. Materiaal zoals asbesthoudende vloertegels, niet-gelijmde asbesthoudende vloerbedekking of geschroefde asbesthoudende platen (geen dakleien) tot 35m2 mag u zelf verwijderen. De sloopmelding voor deze soort en hoeveelheid asbest moet u minimaal 5 dagen van tevoren indienen.
  • Als u meer dan 35 m2 asbesthoudend materiaal uit uw woning of bijgebouw wilt laten slopen of verwijderen (bij ieder ander pand geldt dit vanaf 1m2). Dit mag u alleen door een gecertificeerd bedrijf laten doen. De sloopmelding voor asbestverwijdering door een bedrijf moet u 4 weken voor aanvang van de werkzaamheden indienen.
  • Als de hoeveelheid sloopafval naar redelijke inschatting meer dan 10m³ zal bedragen.

U hoeft geen sloopmelding asbest in te dienen:

Als u gebruiker of bewoner bent van een pand of woning en het gaat om kleine losse asbesthoudende materialen, zoals bloembakjes, kookplaatjes, losse asbestplaatjes, tot maximaal 1m2. Dit soort klein materiaal mag u zelf verwijderen en afvoeren.

Sloopmelding indienen

U kunt uw sloopmelding asbest op de volgende manieren indienen:

Volledig digitaal

Via www.omgevingsloket.nl kunt u uw melding inclusief bijlagen geheel digitaal versturen.

Digitaal invullen, printen en opsturen

Op www.omgevingsloket.nl kunt u het meldingsformulier invullen, uitprinten en inclusief de bijlagen opsturen naar de gemeente.

Downloaden, blanco printen en op papier invullen

U kunt het meldingsformulier downloaden op www.omgevingsloket.nl, uitprinten en met pen invullen. Het ingevulde meldingsformulier en de bijlagen stuurt u vervolgens naar de gemeente.

Meesturen bij de sloopmelding asbest

• Kleurenfoto's
  • Asbestinventarisatierapport (niet verplicht bij panden van na 1994 en niet verplicht als u zélf asbest (met een sloopoppervlak van minder dan 35 m2) gaat verwijderen in of rondom uw eigen woning)
  • Plattegrond of doorsnedetekening
  • Situatietekening
  • Sloopveiligheidsplan (indien van toepassing)

Een sloopmelding asbest indienen is gratis.

Alles over asbest

Asbestwegwijzer

Tips

Wanneer u in het buitengebied een gebouw met asbestdak sloopt van meer dan 150 m2 en u heeft een woonbestemming dan is het waarschijnlijk mogelijk om gebruik te maken van de gemeentelijke subsidieregeling sloop overtollige bebouwing Berkeland. U kunt subsidie aanvragen via de website van Agem

De gemeente Berkelland biedt op verschillende manieren (financiële) ondersteuning bij de verwijdering van een asbestdak. Op de pagina financiële ondersteuning door de gemeente leest u daar meer over.

Op de pagina 'Asbestdaken in Berkelland' leest u informatie die speciaal geldt voor asbestdaken.