Gehandicaptenparkeerkaart

Bent u gehandicapt en kunt u daardoor moeilijk lopen? Dan kunt u bij de gemeente een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen. Met deze kaart kunt u parkeren op gehandicaptenparkeerplaatsen in de meeste Europese landen. De parkeerkaart is minimaal 6 maanden en maximaal 5 jaar geldig.
 

Voorwaarden

Bestuurderskaart

  • U bent bestuurder van een motorvoertuig op meer dan twee wielen of van een brommobiel.
  • U heeft een chronische (minimaal zes maanden) loop- of andere beperking, of u zit permanent in een rolstoel en bestuurt meestal zelf een auto. Onder een loopbeperking verstaan we een beperking waardoor u niet zelfstandig een afstand van meer dan honderd meter met of zonder hulpmiddelen lopend kunt overbruggen.
  • U heeft een rijbewijs.

Passagierskaart

  • U moet een aantoonbare loopbeperking hebben van langdurige aard (tenminste zes maanden) waardoor u -met de gebruikelijke loophulpmiddelen-in redelijkheid niet in staat bent zelfstandig een afstand van meer dan 100 meter aan een stuk te voet te overbruggen en u bent voor het vervoer van deur tot deur continu afhankelijk van hulp van een bestuurder.

Onder continu afhankelijk zijn van de bestuurder wordt verstaan:

  • rolstoelgebonden zijn
  • wanneer u niet zelfstandig de afstand kan overbruggen van de voordeur tot de plaats waar een auto zo dicht mogelijk nabij kan stoppen
  • wanneer u niet alleen gelaten kan worden als de auto is weggezet
  • wanneer er sprake is van ernstige psychische of psychiatrische aandoening.

Kosten

  • Een aanvraag of verlenging voor een gehandicaptenparkeerkaart kost € 53,60 (2021).

Pasfoto

Wanneer de kaart klaar is nemen wij contact met u op om een afspraak te maken wanneer u de gehandicaptenparkeerkaart komt ophalen. U moet dan ook een pasfoto meenemen die op de kaart wordt geseald. Dit sealen duurt ongeveer 10 minuten.

Bijzonderheden

Keuring

Wij sturen uw aanvraag voor advies naar een onafhankelijke arts. De arts kan u oproepen voor een keuring. Deze keuring vindt meestal plaats in het gemeentehuis in Borculo.

Kaart verloren of gestolen?

Bent u uw gehandicaptenparkeerkaart verloren of is deze gestolen? Of is de kaart beschadigd geraakt? Dan kunt u bij de gemeente een vervangende kaart aanvragen.

Geldigheid

De vervangende gehandicaptenparkeerkaart krijgt dezelfde einddatum van geldigheid als de vermiste/gestolen kaart.