Het Berkellandse landschap: een mooie mix
Dit jaar brengen we in Berkelland een Ode aan ons landschap. Omdat we met elkaar wonen en werken in een prachtige omgeving en daar best trots op zijn! Berkelland is mooi: vanaf het water, vanuit de lucht en op de grond. Voor dit verhaal spraken kunstenares Marion Schmitz en Gerard Hartjes, voorzitter van de Stichting Kerkepaden Beltrum met elkaar over het Berkellandse landschap. Eerst bij het nostalgische Spilmans Huusken in Beltrum, en daarna in de groene landschappelijke tuin van Marion in Rekken.
Gerard heet ons welkom: “Dit is het Spilmans Huusken. Het was ooit een stalletje voor het vee, en tegenwoordig dient het als schuilhuisje. Er komen hier genoeg mensen langs, wandelend of op de fiets. Vanuit de Stichting Kerkepaden Beltrum onderhouden we de Kerkepaden. We maaien het gras om de bankjes, en snoeien hier en daar. Het landschap om de Kerkepaden moet wel natuur blijven, en door de paden te onderhouden dragen wij bij aan het landschap. Het moeten niet allemaal strakke gazonnetjes worden”, vindt Gerard. “Nou, het ziet er hier fantastisch uit!”, zegt Marion terwijl ze haar ogen uitkijkt.
De betekenis van het landschap
Marion: “Ik kijk vooral naar lijnen, vormen en bewegingen in het landschap. Het Berkellandse landschap betekent voor mij ook vooral genot. We reden zojuist van Beltrum naar Rekken en die prachtige bomenrijen die je dan ziet weg lopen, dat vind ik zo schitterend. In combinatie met de laagstaande zon die zorgt voor een mooie belichting op de stammen, de schaduw-strepen op de weilanden, en dan al die herfstkleuren. Daar geniet ik ontzettend van.” Gerard zegt: “Ik heb vanochtend al veel van je geleerd, Marion. Vanaf nu ga ik ook meer naar lijnen kijken. Voor mij zorgt het landschap er vooral voor dat ik mijn hoofd leeg kan maken. Het geeft rust en ruimte.” Marion en Gerard zijn het erover eens dat je weg moet kunnen kijken, en dat Berkelland prachtige vergezichten heeft.
Typisch Berkelland
Voor Marion typeren de lange lanen, diepe verten, mooie beken en coulissen Berkelland. “Berkelland is ook enorm groot”, zegt ze. Gerard vult aan: “Eigenlijk heb je hier best een veranderlijk gebied. Als je rondfietst, zie je in korte tijd heel veel verschillende soorten landschap. Langs de Slinge of Berkel zie je alleen water, en voor je het weet zit je ineens in het bos. Het is zo divers.” Marion: “Je kunt in één wandeling zoveel meemaken. Het glooit ook een beetje, en dat maakt het totaal anders dan in het westen. Dat maakt voor mij dit landschap interessanter en boeiender.” Gerard: “Mee eens, dat is echt het mooie van Berkelland.”
Kijk je wel?
“Ik had een schilderij gemaakt met tegenlicht, waar ik de zonnestralen doorheen had laten lopen, zoals je dat vaak zo mooi ziet”, vertelt Marion. “Toen ik een tentoonstelling had, zei iemand: ‘Leuk dat je dat zo schildert, maar dat zie je in het echt nooit.’ Dus ik zei: ‘Kijk je wel?’ Later kwam ik dezelfde man weer eens tegen, en toen had hij het gezien. Kijken is iets dat je kunt leren en ontwikkelen. De rust nemen, het binnen laten komen en dán zie je het. Zo ontdek je iedere dag iets nieuws.”