PCB aangetroffen op weiland naast Natuurpark Kronenkamp in Neede
In een deel van een weiland naast Natuurpark Kronenkamp in Neede zit in bepaalde mate PCB (polychloorbifenylen) in de grond. Dit werd ontdekt na bodemonderzoek dat de gemeente liet uitvoeren. Aanleiding voor het bodemonderzoek was een verzoek tot het wijzigen van de bestemming.
PCB is een verzamelnaam voor stoffen die onder andere werden gebruikt als isolatievloeistof in transformatoren en condensatoren. Of als stabilisator in kunststoffen en weekmakers in verf. De stoffen kunnen kankerverwekkend zijn, maar vormen alleen een risico wanneer ze via de mond worden ingenomen. Nederland kent sinds 1985 een verbod op het gebruik en de productie van PCB.
Voormalig gronddepot
Het weiland, een voormalig gronddepot, is op de luchtfoto links van het natuurpark te zien (rood omlijnd). De verontreiniging werd in 2023 aangetroffen in de toplaag van ongeveer een halve meter diep. Eigenaar van de grond is de gemeente Berkelland die het weiland sinds 2018 in erfpacht heeft uitgegeven aan de Stichting Natuurpark Kronenkamp.
Plannen Natuurpark Kronenkamp
De Stichting Natuurpark Kronenkamp wil een deel van het weiland gebruiken als educatief natuurpark, voor o.a. het telen van groente en fruit. Daarom vroeg de gemeente de Omgevingsdienst Achterhoek (ODA) om advies. De ODA stelde vast dat de verontreiniging een belemmering kan zijn voor de plannen. Op advies van de ODA schakelde de gemeente de GGD en Gezondheidsdienst voor de dieren in om de gezondheidsrisico’s te kunnen inschatten.
Gezondheidsrisico’s beperkt
Omdat het weiland alleen als wandelpad wordt gebruikt zijn volgens de GGD en de Gezondheidsdienst voor de dieren de gezondheidsrisico’s beperkt. Mensen worden niet direct blootgesteld aan de vervuilde grond. Het terrein hoeft dan ook niet te worden afgezet. Wel adviseert de GGD om het terrein anders in te richten dan als moestuin, boomgaard of speelgelegenheid. Een inrichting als park of openbaar groen kan bijvoorbeeld wel. Hierover gaat de gemeente nog in gesprek met de Stichting Natuurpark Kronenkamp. De Gezondheidsdienst voor de dieren concludeert dat het risico op vergiftiging bij het eten van planten (gras) die groeien in grond met de hoogste PCB-concentratie die is aangetroffen voor dieren (paarden) laag is.
Omwonenden op de hoogte
De gemeente heeft de direct omwonenden geïnformeerd over de verontreiniging, de mogelijke gevolgen en de vervolgstappen. Bij vragen kunnen inwoners contact opnemen met de gemeente.
Vervolgstappen
Nu duidelijk is dat het weiland ongeschikt is voor gebruik als moestuin of boomgaard, wil de gemeente weten waarvoor de grond wel geschikt is. Daarover heeft de gemeente advies gevraagd aan een onafhankelijk milieu-adviesbureau.