Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Naamswijziging en naamgebruik wijzigen

Bent u gehuwd (geweest) of heeft u een partnerschap laten registreren? Dan kunt u bij de gemeente aangeven met welke achternaam u voortaan aangeschreven wilt worden. Het gaat hierbij niet om een wijziging van de achternaam, maar om het ‘voeren’ van de achternaam.

In verband met werkzaamheden aan de website kunt u op dit moment geen naamwijziging of naamgebruik doorgeven. Probeer het later nog eens.

Gekozen naamgebruik is alleen voor andere overheidsinstanties

Andere instanties moet u zelf informeren. Op officiële documenten zoals een paspoort, Nederlandse identiteitskaart of rijbewijs staat altijd de eigen achternaam vermeld. Ongeacht welk naamgebruik u heeft gekozen. Wel kan de naam worden aangevuld met die van uw (overleden) partner.

  • Uw eigen achternaam
  • De naam van uw echtgeno(o)t(e) of partner
  • Combinatie van uw eigen achternaam en naam van uw echtgeno(o)t(e) of partner

Let op: op officiële documenten staat altijd uw geslachtsnaam.

Ja, dat mag. U kunt deze keuze altijd wijzigen.

Als u opnieuw trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat en u gebruikt nog de naam van uw ex-partner, dan verandert het naamgebruik automatisch in de naam van de nieuwe echtgenoot/partner. 

Wilt u uw voornaam veranderen? Dan moet een advocaat uw gemotiveerde verzoek tot voornaamswijziging bij de rechtbank indienen.

Wilt u uw eigen achternaam (geslachtsnaam) laten wijzigen? In een beperkt aantal situaties kan dit. U kunt een aanvraag voor het wijzigen van een achternaam doen bij Justis.