Verlies en rouw
Verlies en rouw zijn dingen die iedereen meemaakt. Het kan gaan om het verlies van een geliefde, een relatie, een baan of een huisdier. Dat kan uw leven op de kop zetten en veranderen. Rouw is hoe we met verlies omgaan. Het kan op verschillende manieren voelbaar zijn, zowel emotioneel als lichamelijk.
Het rouwproces is voor iedereen anders
Iedereen rouwt op zijn eigen manier. Het kan ook verschillen in hoe sterk en hoe lang je rouwt. Sommige mensen praten graag over hun gevoelens, terwijl anderen zich terugtrekken. Er zijn verschillende fasen van rouw, zoals ontkenning, boosheid, onderhandelen, depressie en acceptatie. Niet iedereen doorloopt deze fasen op dezelfde manier of in dezelfde volgorde.
Het is belangrijk te weten dat er geen ‘juiste’ manier is om te rouwen. Het kan een lange en moeilijke weg zijn. Maar dat is ook een belangrijk deel van het genezingsproces. Door begrip en steun te geven aan mensen die rouwen, kunnen we hen helpen hun verlies te verwerken. En weer een nieuw evenwicht in hun leven te vinden.
Zoek passende hulp
Probeer te praten over uw gevoelens met familie en vrienden. Of bel, mail of chat met De Luisterlijn. Hier vindt u dag en nacht iemand om mee te praten.
Bij het Landelijk Steunpunt Verlies (LSV) vindt u veel informatie en adressen voor ondersteuning. Dat geldt ook voor de website van Regelhulp.
Wilt u een hulpverlener spreken?
Ga naar uw huisarts. Hij of zij kan u doorverwijzen. Of bel Voormekaar. Zij weten waar u passende hulp kunt vinden.
Voormekaar
Voormekaar is er voor alle vragen over wonen, geld, werk, gezin, relaties, zorg, eenzaamheid of psychische problemen. Wij denken mee, geven advies of bieden ondersteuning.
Op de website Ongeneeslijk.nl ziet u wat stervensbegeleiding is en welke zorg daarbij komt kijken. Zorg tijdens de laatste levensfase heet palliatieve zorg. Kijk op de website van het Netwerk Palliatieve Zorg Achterhoek voor meer informatie. Heeft u vragen over euthanasie? Bespreek deze met uw huisarts.
Verlies en rouw kun je op elke leeftijd in je leven tegenkomen. Voor kinderen bieden de websites Jonge Helden en Achter de Regenboog veel informatie en tips. Achter de Regenboog organiseert ook kinderweekenden. Kinderen verwerken dan het verlies met elkaar. Blijft het moeilijk? Ga naar uw huisarts. De huisarts kan uw kind doorverwijzen naar een rouwtherapeut. Of bel, mail of chat met De Luisterlijn. Is uw kind 12 jaar of ouder? Bij het jongerenwerk in onze gemeente kan uw kind praten met andere jongeren. Bel Voormekaar om met het jongerenwerk in contact te komen of voor informatie over hulp.
Is na het overlijden van uw partner uw inkomen lager? Misschien heeft u recht op toeslagen. Zoals zorgtoeslag of kindgebonden budget. Kijk bij de Belastingdienst voor meer informatie. Verzorgt u een kind of bent u (deels) arbeidsongeschikt? Dan krijgt u mogelijk een nabestaandenuitkering. Op de website van de Sociale Verzekeringsbank staat informatie. Op de website van het Nibud vindt u informatie over inkomen na het overlijden van een partner. Heeft u schulden? Vraag om ondersteuning bij Hulp bij geldzaken van Voormekaar
Dat kan. Elke woensdag van 10.00 – 12.00 uur zijn er mensen aanwezig in het gemeentehuis in Borculo om u te helpen met het invullen van formulieren. U kunt gewoon binnenlopen. Vindt u het prettiger om toch een afspraak te maken? Neem dan contact op: fbberkelland@gmail.com of 06 – 141 76 415. Meer informatie vindt u op de website van Humanitas.