Collegebesluiten 3 december 2024
Besluitenlijst collegevergadering
3 december 2024, week 49
Aanwezig
J.H.A. van Oostrum, burgemeester
W.A. Wormgoor, wethouder
J. van der Noordt, wethouder
A.K. van Gijssel, wethouder
G.J. Teselink, wethouder
J. Jonker, gemeentesecretaris
Afwezig
1 Besluitenlijsten 26 november 2024
Vastgesteld.
3 Openbaarmaking eerder genomen besluiten
3 a Algemene Ledenvergadering (ALV) Vereniging van Nederlandse
Gemeenten 29-11-2024 (1095087)
Portefeuillehouder J.H.A. van Oostrum
Besluit:
- Instemmen met besluitpunten bij de agenda van de algemene ledenvergadering van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) van 29 november 2024 met inachtneming van de gemaakte opmerkingen;
- Wethouder G.J Teselink aanwijzen om de gemeente Berkelland te vertegenwoordigen;
- Gemeenteraad informeren via een raadsbrief.
Samenvatting/kernboodschap:
Het college is uitgenodigd voor de ALV van de VNG. Ze heeft kennisgenomen van de agendastukken en stemt in met de besluitvoorstellen.
3 b Collegevoorstel Inkoopstrategie 2024 Jeugd en WMO (1057203)
Portefeuillehouder W.A. Wormgoor
Besluit:
- In te stemmen met de inkoopstrategie jeugdhulp, Wmo en wonen. Met expliciete vaststelling van de volgende beslispunten:
a. Voor alle percelen de SAS-procedure toe te passen voor de inkoopprocedure;
b. De segmentatie en perceelindeling vast te stellen;
c. Inspanningsgerichte bekostiging als bekostigingsmethode voor alle percelen te hanteren;
d. De voorlopige tarieven vast te stellen volgens de bijgevoegde tarievennotities;
e. De looptijd van de contracten, zoals opgenomen in de inkoopstrategie, vast te stellen per segment en binnen de looptijd van het contract voor WMO Wonen en Wonen gericht op zelfstandigheid te onderzoeken of taalgerichte bekostiging voor deze segmenten op termijn haalbaar is. - Dit collegevoorstel openbaar te maken nadat alle colleges een besluit hebben genomen over voorliggend voorstel.
- Bij openbaarmaking van het voorstel, de gemeenteraad te informeren middels bijgaande raadsbrief.
Samenvatting/kernboodschap:
De voorgestelde inkoopstrategie voor jeugdhulp en WMO richt zich op het verbeteren van de zorg door segmentatie te verfijnen, inspanningsgerichte bekostiging toe te passen en reële tarieven vast te stellen. De strategie is tot stand gekomen via uitgebreide consultatie met aanbieders, sociale raden en gemeentelijke teams en voorziet in een vereenvoudigde aanbestedingsprocedure. Het plan biedt flexibiliteit voor toekomstige ontwikkelingen en streeft naar betere samenwerking, hogere zorgkwaliteit en een toegankelijk zorglandschap, terwijl financiële beheersbaarheid wordt nagestreefd.
4 Vergadering Algemeen Bestuur Omgevingsdienst Achterhoek 05-12-2024 (1103050)
Portefeuillehouder J.H.A. van Oostrum
Besluit:
- Agenda vergadering Algemeen Bestuur Omgevingsdienst Achterhoek 05-12-2024 voor kennisgeving aannemen.
- Instemmen met besluitvoorstel agendapunt 3, 4, 5, 6, 7 en 8.
- Kennisnemen van besluitvoorstel agendapunt 9 en 10.
Samenvatting/kernboodschap:
Wij zijn partner van de Omgevingsdienst Achterhoek (ODA). Daarom zijn we uitgenodigd voor de Algemeen Bestuursvergadering van 5 december 2024. Op de agenda staan zeven punten waarover besloten moet worden. Door op de Algemeen Bestuursvergadering onze stem te laten horen kunnen we invloed uitoefenen op het beleid van de ODA.
5 Convenanten met belangenverenigingen (1098255)
Portefeuillehouder A.K. van Gijssel
Besluit:
- De convenanten tussen de belangenverenigingen van de kleine kernen + de buurtschappen en de gemeente voor de periode 2025 – 2029, conform bijgaand concept vaststellen en aan de betreffende belangenverenigingen ter ondertekening aanbieden.
- De burgemeester verleent wethouder A.K. van Gijssel volmacht om de convenanten namens de gemeente te ondertekenen voor de kleine kernen en buurtschappen.
- De burgemeester verleent wethouder H. van der Noordt volmacht om het convenant namens de gemeente te ondertekenen voor de gemeenschapsraad Neede.
Samenvatting/kernboodschap:
De convenantafspraken over samenwerking tussen de belangenverenigingen van de buurtschappen, kleine kernen, de kern Neede en de gemeente worden voortgezet tot en met 2029. In 2028 wordt samen met de belangenverenigingen gekeken of de samenwerkingsafspraken opnieuw op deze manier worden voortgezet.