Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Natuurvriendelijk isoleren

Uw woning isoleren of verbouwen? Houd er rekening mee dat onder daken en in spouwmuren van woningen huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen leven. Door natuurvriendelijk te isoleren zorgt u ervoor dat deze beschermde dieren blijven leven. 

Bij natuurvriendelijk isoleren volgens de  natuurkalender  zorgt het isolatiebedrijf dat beschermde dieren in leven blijven. Ze krijgen de kans om weg te vliegen vóórdat uw huis wordt geïsoleerd. Dat heet natuurvrij maken. Ook ná isolatie blijven er voldoende plekken beschikbaar voor vogels en vleermuizen. 

Natuuronderzoek 

Als gemeente werken we momenteel aan een Soortenmanagementplan (SMP). In het SMP staat een biodiversiteitsplan voor de hele gemeente. Hiervoor is een natuuronderzoek nodig. Met een SMP kan de gemeente bij de provincie een vergunning aanvragen voor iedereen in onze gemeente: voor bijvoorbeeld inwoners, ondernemers, woningcorporaties en projectontwikkelaars. 

Wat kunt u doen? 

Voordat het natuuronderzoek start, plaatsen we ingemetselde vleermuiskasten en invliegstenen in muren van betrokken inwoners. Ook aan gemeentelijke gebouwen plaatsen we deze zonodig. Wilt u ook een vleermuiskast? Het kost u niets. Check bij de veel gestelde vragen of uw woning geschikt is en meld u aan via energie@gemeenteberkelland.nl 

Plaatsen vanaf april 

Het plaatsen van vleermuiskasten en invliegstenen start vanaf april. De plaatsing duurt maximaal een halve dag per kast. 

Vragen? 

Hebt u vragen? Kijk ook op www.natuurvriendelijkisoleren.nl of mail naar energie@gemeenteberkelland.nl 

Veel gestelde vragen

Woningen die in eigendom zijn van inwoners/particulieren. De woningen moeten minimaal een hoekwoning, 2 onder 1 kap of vrijstaande woning zijn, met een kopgevel (tenminste geen raam vanaf de 1e verdieping). Appartementen zijn helaas niet geschikt. De kasten worden bij voorkeur zo hoog mogelijk geplaatst in de muur. 

Nee. Daarnaast hebben de kasten geen effect op de isolatiewaarde van de woning, omdat de kasten met een extra isolatieplaat aan de achterzijde worden geplaatst.  

Dat is niet nodig.

De kasten blijven in uw muur zitten zonder dat u er iets van merkt.

We plaatsen de kasten zoveel mogelijk voorafgaand aan het broedseizoen. Dit betekent dat we vanaf 1 april de werkzaamheden starten en deze tot het einde van de april uitvoeren. 

De gegevens komen op een lijst met deelnemers. Deze lijst wordt gedeeld met het uitvoerend natuurbureau dat de kasten plaatst. De gegevens worden alleen gebruikt voor deze onderzoeksdoeleinden. Na deelname dus na eind april worden de gegevens van inwoners nog 3 maanden bewaard waarna de gegevens worden gewist. 

 Nee, we hebben eerst meer gegevens nodig over de geschiktheid van de woning. 

Zie ook de antwoorden bij vraag 1. Als u zich heeft opgegeven, neemt het natuurbureau contact met u op. Het natuurbureau beoordeelt of er voldoende ruimte is voor een verblijfplek van minimaal 100 bij 100 centimeter. Daarnaast bekijkt de ecoloog van het natuurbureau dat de kasten plaatst of de gevel geschikt is, met oog op het gedrag van vleermuizen, de windrichting en de stand van de zon. Zo ja, dan maakt het natuurbureau een afspraak met u om de kast te plaatsen.

We starten nu met de vleermuizen. Als we beter zicht hebben op andere dieren die in onze woningen leven, zoals mussen en gierzwaluwen, zullen we ook voor die diersoorten een plan maken om ze te helpen.  

Voornamelijk wonen de gewone dwergvleermuis en een vleermuis die de laatvlieger genoemd wordt in de spouwen van woningen. In onze gemeente woont ook een heel zeldzame vleermuis die in de rest van Nederland niet voorkomt, namelijk de tweekleurige vleermuis. Extra belangrijk dus om deze vliegende beestjes goed te beschermen.  

De plaatsing duurt maximaal een halve dag per kast.

Nee, de gemeente betaalt de kasten en het installeren ervan.  

Allereerst wordt er gekeken of bestaande ruimtes in de muren geschikt kunnen worden gemaakt als verblijfplek voor vleermuizen.  

Soms is een simpele uitboring van een open stootvoeg ter hoogte van een niet-geïsoleerde vliering voldoende om de ruimte erachter bereikbaar te maken voor vleermuizen.  

 Als dit niet mogelijk is, wordt gekeken naar het maken van een nieuwe verblijfplaats. Voor het inbouwen wordt dan een klein deel van de stenen verwijderd of de eerste rij met dakpannen wordt even verplaatst.  
Daarna wordt de kast in de spouw geplaatst. Vervolgens worden dezelfde stenen en dakpannen teruggeplaatst en als het nodig is opnieuw gevoegd.  

Na het inbouwen zal alleen de invliegopening en het eventueel nieuwere voegwerk een beetje zichtbaar zijn. 

Het is de bedoeling dat de vleermuiskast permanent geplaatst wordt. Als u de vleermuiskast weg wilt hebben, dan is dat op eigen initiatief en eigen kosten.

Nee, maar u kunt zich wel alvast opgeven voor de kasten voor huismussen en gierzwaluwen.  

Het is een manier om actief mee te werken aan natuurbescherming zonder dat het u iets kost.